Topul celor 10 biserici vechi din București pe care trebuie să le vedeți

Bisericile vechi ortodoxe din București nu sunt probabil prima opțiune care vine în minte atunci când vă gândiți la toate locurile pe care le puteți vedea în capitală. Dar multe dintre aceste monumente merită timpul tău, chiar dacă nu ești religios sau crezi în Biserica. Dacă sunteți curioși să intrați înăuntru, veți vedea picturi vechi de secole și obiecte rare și veți obține o experiență complet diferită. Mai jos sunt 10 biserici vechi din București care cu siguranță sunt impresionante.

Biserica Stavropoleos

Localizare: str. Stavropoleos 4

Situată în inima orașului vechi, această biserică iconică este imposibil de a nu o vizita. Omniprezentă în toate ghidurile de călătorie, Biserica Stavropoleos a fost construită în primele decenii ale secolului al XVIII-lea și este una dintre cele mai frumoase biserici din București. Este una dintre cele mai bune reprezentări ale stilului arhitectural „Brancovenesc” care îmbină elementele locale cu influențele italiene și bizantine. Ca și majoritatea bisericilor din fosta Curte veche, Stavropoleos era o biserică de han, o practică a timpului trecut. Nu ratați curtea mică interioară a mănăstirii, unde puteți vedea fragmente de biserici demolate și pietre funerare vechi.

Biserica Coltea

Locație: bd I.C. Bulevardul Brătianu 1

Pe măsură ce mergeți pe bulevardul spre Piața Universității, veți vedea Biserica Coltea. Construită cu mai mult de trei secole în urmă, biserica evidențiază același stil „Brancovenesc” tipic timpului. Inițial, parte a unei mănăstiri fortificate care mai târziu a fost distrusă pentru a crea spațiu pentru bulevardul actual, biserica mai păstrează încă pe pereții săi, picturile originale realizate de Pîrvu Mutu. Zidurile sale interioare au picturi renascentiste facute de secole mai tarziu de Gheorghe Tătărescu. Statuia fondatorului bisericii, Mihai Cantacuzino, se află în fața spitalului Coltea. Făcut din marmura Carrara de Karl Storck, aceasta este prima statuie din București.

Biserica Antim

Localizare: str. Justitiei 29

Această biserică este una dintre puținele salvate de la demolările de pe timpul autorităților comuniste din ultimii ani ai regimului. Construită între anii 1713 și 1715 de către Antim Ivireanul, care este acum sărbătorit ca Sfânt, biserica face parte din mănăstirea Antim. Aici a funcționat prima bibliotecă publică din București și un important centru de editare a cărților. Palatul Sfântului Sinod a fost construit în 1912 lângă biserică, iar ambele clădiri au fost mutate în ianuarie 1985, la aproximativ 20 de metri distanță, pentru a crea spațiu pentru noile blocuri ale Centrului Civic comunist. Biserica a fost construită inițial în același stil „Brancovenesc” precum Bisericile Stavropoleos și Coltea.

Schitu Darvari

Locul de amplasare: str. Schitu Darvari 3

Această biserică mică vă va duce departe de bulevardele centrale zgomotoase și aglomerate, oferindu-vă șansa de a explora străzile mai liniștite și fermecătoare ale Bucureștiului. Această biserică a fost înființată în 1834 de familia Darvari, care a construit aici un schit și o capela de familie. Ascunsă în spatele zidurilor solide, biserica a fost declarată monument istoric, iar mănăstirea a fost restaurată după ce a fost închisă timp de decenii de regimul comunist. Liniștea, frumoasele icoane și grădina fac ca aceasta să fie una din preferate localnicilor.

Biserica Kretzulescu

Locație: Bulevardul Victoriei nr. 45

Această biserică este unul dintre principalele monumente din Piața Revoluției, lângă Muzeul Național de Artă. A fost construită în 1722 de fiica prințului Constantin Brancoveanu și a soțului ei în același stil „Brancovenesc” ca și alte biserici incluse în acest top. Situată la granița de nord a Bucureștiului, biserica a supraviețuit în mod miraculos bombardamentelor din 1944, numeroaselor demolări din timpul comunist, zilelor revoluției din 1989, cît și multor cutremure.

Biserica Mihai Voda

Locație: str. Sapientei 4

Peste 400 de ani, aceasta este una dintre cele mai vechi biserici din București. Biserica Mihai Vodă a fost construită de legendarul prinț Mihai Viteazul care, în 1600, a reușit să realizeze prima unire a principatelor românești. Parte a unei mari mănăstiri care, în ultimele două secole, a servit ca spital, școală medicală și chiar ca depozit de arhivă, biserica abia a scăpat de demolările comuniste. Doar biserica și clopotnita au fost salvate și apoi mutate la aproape 300 de metri de locul lor original, în timp ce mănăstirea a fost distrusă. Construită într-un stil bizantin, conform unui plan grecesc, biserica are unele dintre cele mai interesante picture, care reprezintă o mărturie istorică unică a celor două războaie mondiale.

Biserica Spiridon

Locație: str. Șerban Vodă29-21

Cea mai mare biserică din București, Biserica Spiridon este impresionantă nu numai atunci când este vorba de proporțiile sale, de 38 și de 41 metri înălțime, dar mai ales de picturile sale interioare în stil renascentist, realizate de Gheorghe Tătărescu, cel mai prolific pictor religios din secolul al XIX-lea. Construită între 1852 și 1858, biserica combină elemente arhitecturale neo-gotice, neo-bizantine și neo-clasice, cu unele influențe din stilul local „Brancovenesc”. Foarte aproape, în spatele blocurilor de apartamente de pe bulevardul Dimitrie Cantemir, în grădina unei biserici mai vechi, veți găsi o cruce de piatră care datează din 1632.

Biserica Radu Voda

Locație: str. Radu Voda 24A

La aproximativ 10 minute de Piața Unirii, pe râul Dâmbovița, veți descoperi unul dintre cele mai vechi monumente din București. Mănăstirea Radu Voda a fost construită în anul 1614 pe locul unei biserici distruse de armata otomană în timpul unuia dintre numeroasele atacuri devastatoare împotriva capitalei. Manastirea a fost numita dupa fondatorul său, principele Radu Mihnea, iar arhitectura sa a fost inspirata de stilul Manastirii Curtea de Arges, unul dintre cele mai importante monumente religioase din Romania. Biserica este foarte populară printre credincioșii locali, care cred că moaștele sfântul din biserică va ajuta la vindecarea bolilor. În curtea bisericii veți vedea turnul clopotniței al monumentului original din secolul al XVI-lea cîndva distrus de turci.

Biserica Bucur

Localizare: str. Radu Voda33

Folclorul local plasează această biserică ca cea mai veche din capitală, deși cel mai probabil datează din secolul al XVIII-lea. Situată chiar pe strada Radu Voda, Biserica Bucur este o miniatură în comparație cu cele mai recente locații religioase, construite pe întreg teritoriul României. Inițial, fiind o capelă pentru mănăstirea din apropiere, această biserică este atât de mică, încât s-a putea să nu fie observată. Are o colecție splendidă de icoane și un sentiment copleșitor de liniște, chiar dacă este atât de aproape de zgomotul din Piata Unirii.

Patriarhia

Localizare: str. Dealul Mitropoliei 25

Patriarhia, cea mai importantă biserică din ierarhia religioasă ortodoxă și cu ea se încheie primele noastre zece dintre cele mai frumoase biserici vechi din București. Situată la doar câteva minute distanță de orașul vechi, pe un mic deal, ascunsă în spatele blocurilor de pe timpul comunist, biserica Patriarhiei a fost construită în a doua parte a secolului al XVII-lea, inspirată de planurile bisericii medievale ale Curtei de Arges. A devenit Catedrala Mitropolitană în 1668 și Patriarhie după primul război mondial. Este astăzi cel mai popular loc de pelerinaj în București. Atât de popular că cozile credincioșilor ajung chiar și câțiva kilometri în timpul sărbătorilor religioase majore din 21 mai și 27 octombrie.

Ca toate orasele din Romania, Bucurestiul are multe biserici, dar cel mai adesea numai cele care sunt enumerate ca monumente istorice au o identitate autentica. Aceste edificii ortodoxe seculare vechi depășesc funcția lor religioasă, creând o experiență culturală rară și memorabilă.