Topul locurilor istorice în Bucureștiul Vechi pe care ar trebui să le vezi

Bucureștiul este cel mai vizitat oraș al României și ca orice altă capitală, are un oraș vechi vibrant și aglomerat, cu numeroase atracții istorice, restaurante, magazine mici și baruri. Dacă aveți doar câteva ore să explorați, mai jos sunt locurile de top din Orașul Vechi București pe care nu trebuie să pierdeți.

Străzile vechi

Aglomerat cu o varietate de baruri și restaurante, străzile înguste ale Orașului Vechi București au fost cândva străzile principale comerciale ale orașului. Numele lor este, de fapt, moștenirea ultimelor zile când comercianții au adus mărfuri din toate colțurile lumii și au vândut produsele lor elitei capitalei.

Arhitectura specifică a casei este, de asemenea, un semn al acestei activități cheie. Ele erau aliniate direct pe stradă și aveau o fațadă îngustă pentru a economisi spațiul, în timp ce casele tradiționale din București aveau o grădină aproape de stradă și de casa din spate. Cea mai cunoscuta dintre aceste străzi este Lipscani, numita dupa Leipzig, orasul din care negustorii si-au adus bunurile. Lipscani se află în partea superioară a orașului vechi și se intersectează cu bulevardul Victoriei imediat după ce treceți de Banca Națională a României pe stânga. Alte străzi cu nume sugestive sunt Gabroveni care indică originea mărfii din orașul bulgar Gabro, dar și Selari, Blanari, Covaci.

Băncile vechi

Orașul vechi București a fost cu un secol în urmă, inima financiară a capitalei. Cele mai importante bănci, inclusiv Banca Națională a României, inaugurate în 1890, au fost amplasate aici. Sediul lor impunător a fost simbolul puterii și importanței lor care au ajuns în top înainte de criza mondială din 1929. Pe lângă impresionatul edificiu neo-clasic al Băncii Naționale de pe strada Lipscani, puteți admira chiar vizavi Palatul Genovese al fostei bănci Chrissoveloni, clădirea Marmorosch Blank Bank de pe strada Doamnei sau fosta Banca de Credit Roman din Stavropoleos.

Biserici vechi

Bucureștiul are o mulțime de biserici vechi și orașul său vechi nu este deloc o excepție. Trei dintre cele mai frumoase biserici din capitală sunt situate aici și ar trebui să vedeți cel puțin una, dacă nu toate acestea. Mai mici decât bisericile contemporane, Stavropoleos, Zlatari și Selari sunt monumente religioase deosebite. Primele două sunt biserici vechi din secolul al XVIII-lea, în timp ce Selari datează de la începutul secolului al XIX-lea. Dacă Stavropoleos este una dintre cele mai frumoase reprezentări ale „stilului Brancovenesc” local, Zlatari și Selari au picturi interioare unice, realizate cu mai mult de o sută de ani în urmă de Gheorghe Tătărescu, unul dintre cei mai prestigioși pictori religioși din România.

Hanurile vechi

Orașul vechi al orașului București a fost cîndva localizat pe ruta comercială care leagă estul și vestul continentului. O mulțime de comercianți au rămas în oraș în călătoriile lor lungi, în timp ce alții s-au stabilit aici pentru totdeauna. Situat în partea de centru și fortificat, în cazul unui potențial atac, hanurile au fost cea mai bună opțiune de cazare din acea perioadă. Doar două hanuri din secolul al XIX-lea supraviețuiesc astăzi, Manuc, situat în fața Curții Vechi, și Hanul Linden de pe strada Lipscani. În timp ce puteți admira primele băuturi reci la restaurantul din curtea interioară, al doilea găzduiește numeroase magazine de artă mici. Ruinele unui han mai vechi, Serban Voda, sunt acoperite cu sticlă în fața Băncii Naționale a României.

Curtea Veche

Cel mai vechi punct de reper al orașului vechi de astăzi a fost Curtea Veche, reședința prinților medievali, inclusiv a lui Vlad Țepeș. Curtea Veche a fost construită în secolul al XV-lea, dar a ocupat inițial o parte foarte mică din cele aproape 25.000 de metri pătrați după ce Bucureștiul a devenit capitala României de Sud. Curtea a înflorit în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu, dar până la sfârșitul secolului al XVIII-lea a fost abandonată, iar pământul său a fost vândut comercianților care au refăcut complet această parte a orașului. Ruinele Casei Vechi sunt conservate ca un muzeu din 1972.

Pasajul Macca-Villacrosse

Datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când pasajele acoperite cu sticlă colorată erau la modă în Europa, Pasajul Macca-Vilacrosse conectează orașul vechi cu bulevardul Victoriei prin cele două artere. Construit pe locul fostului han, la fel ca multe dintre monumentele din orașul vechi, acest pasaj galben acoperit cu sticlă este una din cele mai cunoscute imagini ale Bucureștiului.

Palatul Vechi al Camerei de Comerț

Construit între 1908 și 1911 după planurile arhitectului Stefan Burcus, această clădire impresionantă a fost inițial sediul Comerțului și a fost inaugurată în prezența regelui Carol I și a familiei regale. Ceea ce atrage cea mai mare atenție sunt sculpturile sale bogate, inclusiv un leu înconjurat de reprezentările sculptate ale Industriei, cu un ciocan, zeul Mercur, care deține o ancoră, toate realizate de Emil Becker, sculptorul Casei Regale. Decorurile de pe acoperiș au fost realizate de Alexandru Dumitriu, care a lucrat și pe acoperișurile Atheneumului, Patriarhia, Primăria și Gara de Nord. Din 1955 până în 2012, monumentul găzduia Biblioteca Națională, iar astăzi parterul său este ocupat de o piață antică.

Acestea sunt principalele momente pe care nu trebuie să le pierdeți, dar traseul lor vă va ajuta să descoperiți mai multe atracții și monumente istorice din Orașul Vechi din București, inclusiv Banca Națională a României, care are un muzeu numismatic foarte interesant, Muzeul Național de Istorie sau distracție pentru a vizita Muzeul Kitsch. Pentru experiența completă a orașului vechi, treceți pe bulevardul I.C. Bratianu și explorați străzile din spatele Spitalului Coltea și Bisericii Sf. Gheorghe.

Nu uitați să rezervați cazare în timp pentru a vă asigura că obțineți cele mai bune oferte. Puteți găsi mai jos o selecție selectată de locurile preferate pentru a rămâne în București.